čtvrtek 22. prosince 2011

Vševědoucí Maheš

http://hobby.idnes.cz/s-balickem-suseneho-ovoce-muzete-zkonzumovat-i-porci-zivych-roztocu-12k-/hobby-domov.aspx?c=A111220_142204_hobby-domov_mce

Myslím, že tenhle článek o hmyzu, co si báječně žije v sušeném ovoci, může některým stále ještě věřícím trochu pootevřít oči......ti, co věří v Maheše jako znalce všech tří časů a všeho vůbec, by se v rámci zdravého rozumu měli tázat: pročpak nám doporučoval nejíst třešně ve Střílkách, že prý je tam uvnitř hmyz a to není dobré pro karmu-a přitom vesele žehnal prašádu, který je hmyzem doslova prolezlý-a k tomu ještě doporučoval prašád množit. A to tak, že patří k bontonu v jdž mít vlastní sklenici s trochou prašádu od něj a tam přidávat vlastní sušené ovoce a ořechy-že prý se vytvoří další prašád-ono se tam hlavně vytvoří výborné prostředí pro rozmnožování hmyzu-ale o tomhle hmyzu asi jeho vševědoucí duše neví, když to doporučuje.........Jeden by řekl, že asi nebude tak vševědoucí..........A nebo ty vtípky o prašádových kilech myslel trochu jinak. Hmyz je zajisté výborný zdroj bílkovin, tak možná proto.

V téhle souvislosti si vzpomínám na problém, který je v Lile Amrit-byla tam ta předpověď Mahaprabh...-že prý se na čas dostanou v Indii k moci komunisté, pak se vystřídá sposta vlád a nakonec bude satajuga s vládou světců (tím měl namysli zřejmě teokratický feudalismus, jaký byl v např. Tibetu před vpádem Číny-děsivá představa.... nebo možná to nechutné kořistnictví chrámových okrsků v historické Indii, co kouzelně karikoval jistý mnich a očitý svědek tehdejšího středověkého absurdistánu v knížce Příběhy mistra Paramárthy).

Ten problém je, že se v Indii, vyjma jižního státu Kerala, nikdy k vládě komunisté nedostali. A následné období nejrůznějších vlád je teď (dřív vládl především INC a jeho deriváty a v podstatě hlavně klan Gándhíovců), takže předpověď Mahapr....se nesplnila. Tečka.
Tak nevím, nevím, jestli ta proklamovaná vševědoucnost mistrů není spíš snaha o totální ovládnutí žáka ve stylu tzv. foucaultova Panoptika (Panoptikum-věž strážce, který má možnost sledovat všechny odsouzené trestance okolo, přitom však sám jimi není viděn, takže oni neví, jestli nejsou právě sledováni a proto se chovají v souladu s přáním strážce v Panoptiku, aniž by tento strážce musel vykonávat jakoukoliv činnost)
Guru, který o všem ví (symbolicky: dohlížitel v Panoptiku)- a poddaný žák (symbolicky: ovládaný trestanec v Panoptiku, na kterého je dohlíženo) v žádném okamžiku neví, zda na něj není upřena pozornost dohlížitele- Gurua. Což následně vede k totální mocenské převaze a tím i nadřazenosti Gurua nad žákem. Foucault ve svých představách o moci nedospěl tak daleko, jako indičtí obchodníci s posvátnem. Panoptikum jako ideální nástroj mocenské kontroly je Guru-obchodníky ještě vylepšen-strážci věže vlastně ani nemusí mít nástroje k totální kontrole trestanců, stačí trestance (žáky) přesvědčit, že jsou stále sledováni nadpřirozeným způsobem -a moc i její kontrola je tedy totální -pokud ovšem žákům nedojde, že je to všechno podfuk.......je tu však satsang a skypesang-tam jsou žáci pomocí příběhů znovu utvrzováni v tom, že to podfuk není a moc gurua tak zůstává zachována. Dokud nezačne žák používat zdravý rozum.

Když vidím reakce typu Durgadeví, tak se asi guru nemusí obávat-jeho metoda udržování totální moci a nadvlády ještě funguje. Ale vzhledem k tomu, že každý den slyším, kdo zase z jdž znechuceně odešel, je tu pořád naděje, že ty podvodné techniky kontroly moci se mu začínají bortit. A o to tu jde mimo jiné také-aby si parta "svatých" chlapíků obdařených vybájenou absolutní mocí nemohla dělat, co se jim zlíbí......Juckes

2 komentáře:

  1. 1.Zavřete do prázdné místnosti 20 opic.
    2.Pod strop do středu místnosti zavěste banán a přisuňte k němu žebřík tak, aby se dalo na banán dosáhnout. Je důležité, aby se k banánů nedalo dostat jinou cestou než po žebříku.
    3.Nainstalujte na strop systém, který vždy, když nějaká opice začne vylézat nahoru po žebříku, spustí na celou plochu místnosti ledovou sprchu (něco na způsob hašení požáru).
    4.Opice se rychle naučí, že není možné lézt po žebříku, aby se zároveň nespustila ledová sprcha.
    5.Potom nahraďte jednu z 20 opic novou. Ta se hned zkusí přiblížit k žebříku a dostat se tak k banánů. Zbytek opic se na ní okamžitě vrhne a začne ji mlátit, i když chuděra netuší vůbec proč.
    6.Následně vyměňte další starou opici za novou. Při jejím pokusu o zteč banánů se ostatní na ní opět vrhnou a ta, která byla dodána těsně před ní, ji bude mlátit nejvíc.
    7.Pokračujte ve výměně opic podle předešlého vzoru až do té doby, než budou všechny opice „nové“.
    8.Nyní už se žádná z opic neodváží přiblížit k žebříku a i kdyby to nějakou opici z nějakého důvodů jenom napadlo, ostatní ji zmasakrují a nejhorší na té věci je, že ani jedna z opic nebude tušit důvod.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že Juckes dokonale vystihl podstatu věci: JDŽ je vlastně jedno velké vězení bez mříží.
    Snad stokrát jsme od svámího vyslechli příběh o tom, jak uvázat velblouda bez provazu. Stačí dělat stejné pohyby, jako kdybychom lano měli. Velbloud potom leží tak dlouho, dokud ho stejným způsobem zase "neodvážeme".
    Jenom nám pořád nedocházelo, že náš rádžastánský velbloudář tuto místní lidovou moudrost uplatňuje ve velkém na nás.

    OdpovědětVymazat