sobota 12. května 2012

Od Marka...

Zdravím vás všechny,

mám pocit, že mě tato diskuse vyvolává jako džina z láhve :-)

Tohoto blogu a jeho autorů si velmi vážím. Díky němu jsem se dostal k dalším, pro mě podstatným informacím, které mi pomohly otevřít oči (zejména překlady z anglického fóra). Přesto mi jeho současná podoba nevyhovuje. Nechci však rozjíždět nic nového, Juckesi, už proto, že by to podle mého názoru shodilo práci vás všech.

Je pravda, že s několika přáteli jsem se sešel a diskutovali jsme, co na blogu není v pořádku a jak by to mohlo vypadat jinak. Chtěl jsem si nejdříve urovnat vlastní myšlenky a teprve poté vyjít ven s návrhem, nikoliv jen s kritikou (přece jenom jsem analytik v oblasti IT). Jenže z časových důvodů zatím není hotovo ani toto (i já jsem dost vytížen jinými starostmi než jóga).

Takže zkusím nastínit problémy, které vnímám, a způsoby, jak by se mohly řešit. Toto vše berte pouze jako můj osobní názor, určený k další debatě.

V současném blogu je množství důležitých informací, ale totálně se ztrácejí v záplavě útoků, emotivních textů aj. Všechny tyto různé texty sem patří, neposuzuji jejich vhodnost.

Jsou různé cílové skupiny, které tento blog oslovuje nebo by mohl oslovit:
1. SJDŽ
2. žáci SM, se kterými nehne ani zemětřesení
3. žáci SM, kteří by se mohli časem pohnout
4. žáci SM, kteří důvěru již ztratili, ale nejsou schopni z různých důvodů odejít
5. bývalí žáci SM, kteří již odešli, ale potřebují se sami se vším vyrovnat
6. bývalí žáci SM, kteří se již vesměs srovnali, jdou dál a často jsou aktivní, třeba na tomto blogu
7. lidé z jiných podobných duchovních sdružení s podobnými problémy
8. média, instituce zabývající se problematikou sekt nebo zneužívání
9. a bůhvíkdo další

Můj návrh je stránky rozdělit do kategorií a zavést diskusní prostor. Postavit vše tak, aby se cílové skupiny mohly snadno orientovat podle svých potřeb. Nejedná se o nové webové stránky, ale o úpravu současného blogu.

Položky menu (kategorie):
1. poslání blogu / portálu – důvod pro vznik stránek, cíle… – jeden text
2. svědectví a vyjádření – vyjádření zneužitých žen, Mírový summit tisíciletí,… – texty, které relativně objektivně uvedou nového čtenáře do reality, není jich mnoho, téměř nepřibývají, není k nim co dodat, nejlépe v podobě: nejprve obsah (názvy článků), po rozkliknutí teprve článek
3. odešli – jména lidí, kteří z jógy odešli a „byl z toho rozruch“, případně včetně jejich oficiálního vyjádření, pokud je k dispozici – Čidánand, Hariharánand, Roman Peterka, Sevapuri, Josef Vrba, Marek Jendruch,… nejlépe v podobě: nejprve obsah (názvy článků), po rozkliknutí teprve článek (pokud je k dispozici)
4. vývoj situace v JDŽ
5. úvahy – v podstatě převažující články současného blogu, včetně výzev vůči SJDŽ
6. výběr z diskusí – články, které vzniknou z diskuse na beyondorange, ze zdejšího diskusního prostoru,…
7. informace z médií – články v časopisech aj.
8. diskusní fórum – různá témata, lze využít např. službu Groups na google a vložit ji do blogu formou embed. Témata i pro ty, kteří hledají pomoc, jak se dostat ven
9. etický kodex – pro články, diskusi,…
10. kontakty – organizace zabývající se zneužíváním, sektami, ostatní stránky (beyondorange,…), kontakt pro ty, kdo by se rádi setkali osobně (tady je třeba promyslet formu a důsledky)

Toto vše je nástřel, konkrétní body by se měly prodiskutovat, připravit a zdůvodnit. Podle mě by příprava neměla probíhat formou veřejné diskuse, ale v zákulisí – veřejnost nemusí sledovat, jak trénujeme na vystoupení, měla by přijít na hotový koncert. Pokud bude ze strany autorů blogu zájem, rád pomohu. Pokud ne, nevadí.

Marek Jendruch

14 komentářů:

  1. Dobrá práce:) V téhle podobě je to hlavně námět pro Sida-to utřídění je asi rozumná myšlenka.....Otázkou je, jestli tohle všechno ten blog zvládne....
    Jen myslím, že není třeba to dělat v soukromí-není co tajit. Nejsme firma, která potřebuje jméno a proto musí své vývojové nedokonalosti a práce skrývat. Jen ať to všichni vidí, jaká jsme kopyta:-D.....Co se budem s tím párat:) Když bude mít kdokoliv z lidí na blogu nápad, tak jen ať ho řekne-intimní přípravy nechme Parvati a spol-ti mají co skrývat......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý nápad, ale Sid má jiné věci na práci, než aby se pouštěla do uklízení tohoto blogu ... je to prostě blog, deník, věci jsou tam tak jak šly za sebou, a svůj účel do této doby splnil, prostě odráží náš vývoj.

      Pokud se někdo najde, kdo by chtěl ono třídění provést a zavést opravdový web, který má větší možnosti, aby byl přehledný, poskytnu mu export blogu (:-), nebo si to může zkopírovat přímo zde, jak bude chtít.

      Vidím to na hodně práce, ale pokud se najde nadšenec (:-)

      Vymazat
    2. Zdravím, všechno blogspot určitě neumí, ale na druhou stranu umí například štítky k příspěvkům a následně v postranním panelu zobrazit štítky. Což myslím může pokrýt část požadavků a není to zas tak náročná změna.

      Vymazat
  2. v poslední době těch skrývaných věcí se nějak ve světě nakupilo a už se ani moc neskrývají. viz bodhističtí preláti si rádi také vyhodí z kopýtka. prostě jednotlivec a skupina není totéž a duchovno, jak se provaluje u všech zorganizovaných klérů není vázáno výlučně jen k těmto skupinám. vždy jednotlivci tvoří skupinu a ta je teprve odrazem cesty.krize je celosvětová.morálka a hodnoty nestojí na každém rohu.není těžké zviklat nenasycené.falešná jistota je taky jistota, jenže proroků je více než proroctví. abychom v sobě zase nevypěstovali potřebu nacházet nějakého vnitřního nepřítele, který nám dá náplň života.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak jsem četla tvůj návrh Marku, hodně jsem nad tím přemýšlela.
    Líbí se mi ta strukturovanost.
    Ještě mě napadla sekce FAQ (často kladené otázky a odpovědi).

    Ráda pomůžu. Umím, myslím, docela dobře psát texty na libovolné zadání, můžu dělat jazykovou korekturu, můžu asi pomoci i s budováním případného nového webu (pokud by to tenhle nezvládal.)

    A jinak si taky myslím, že přestavba za chodu asi není problém.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdá se, že se po mém příspěvku (který byl cudně zlikvidován) přestalo přispívat anonymně.
    No, aspoň něco.
    Josef Malyarpan Pepa Guru Nos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Pepo-ano, cudně jsem to smazal já-příspěvek o vážení varlat mi přijde jako "nepřiměřený".....Pokud dodáš něco byť i kritického, co ovšem nebude obsahovat genitálie a jasný výsměch obětem zneužití-samozřejmě to tu zůstane, jako tu zůstaly posty příznivců jdž....
      Ohledně anonymů-to už funguje delší dobu, nikoliv na základě tvého "příspěvku".......

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. předně by bylo dobré ujasnit si pojmy. jogin je ten, který je na takové výši, že jeho osobnost je imunní proti útokům a nemá pražádnou potřebu jakkoli se za cokoli mstít.skuteční sadhuové mají jiné věci na práci, zlý a nevědomý člověk se odsoudí vždy sám, netřeba klesat na jeho úroveň. příčina a následek je jasný, i tzv jogini a sadhuové vždy končí smrtí jako každý z nás.takže jogin nic nevrací, protože nic nevlastní a nepřijímá, tedy nic, co by bylo hodné jeho zájmu.skutečný jogin negativity rozpouští svojí láskou.ani bych se nechlubil cizím peřím. jogin a jogin tedy není totéž. asi proto vznikl tento veb.kdo chce vidí, kdo nechce nevidí.právě že o takové tzv. joginy, sadhui, atd nemá nikdo zájem(vyjimky potvrzují pravidlo). a to je sejří nejvíce, protože si to uvědomují. tento veb informuje, a to je dobře.

      Vymazat
    2. Majere, Majere - chce si mi říct něco Cimrmanovsky. Ale k věci: Takovou kravinu už jsem velice dlouho neslyšel. Kdyby tohle fungovalo alespoň z 50%, tak by si v tzv. svaté zemi Bharat, Angličané ani neškrtli. A také to, že tento blog stále funguje mluví o tom, že:
      1. Sádhu není žádný sádhu, ale komeiant.
      2. Anebo je to planá víra ve folklórní dogma.
      Tao

      Vymazat
  6. Pepa Nos je
    a) vtipálek-pak to není nic moc-nulová gradace vtipu, žádné hyperboly, klimax, trochu chaos bez pointy.....
    b)někdo z jdž, kdo se zhlédl v trollí taktice boření diskuzí absurdními příspěvky
    c)Myslí to vážně.
    Ty dvě první varianty nemá cenu komentovat.

    Tu třetí z jedné části (z duchovního pohledu) velmi dobře zodpověděl Roman Novák.
    Přidal bych ještě psychologický dodatek-je to od Pepy Nose hodně hloupé, ne snad tím, že je to nepromyšleně chaotické, ale je to hloupé nedomýšleným důsledkem.
    Plno lidí v jdž jsou "duchaři" Mohli by tomu skutečně věřit. Pak se z vašeho příspěvku stává VELMI NEBEZPEČNÁ zbraň
    a) vede ke strachu těch, co by snad chtěli mahešův fanclub opouštět-to popsal dobře Veritas (mysl těch, co zůstávají, je ovládána strachem-příspěvek na blogu)
    b) může vést ke zdravotním problémům těch, co odešli a přitom věří, že je Maheš jogín. Když tam dodáte zmínku o "imunitním systému" znamená to, že se takový důvěřivec bude podvědomě bát, že ho Maheš potrestá-takových odešlých z jdž je dost.....Váš "příspěvek" může vést k tomu, že skutečně dojde na základě strachu ke zdravotním obtížím-na základě psychiky a strachu (sebenaplňující proroctví se to jmenuje v psychologii, jdž je na tom postavená)-ne na základě imaginárních energií....jste si toho vůbec vědom, pane Nos? Tentokrát nežertuju, zkuste příště víc domýšlet důsledky svých vtipných postů.........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhasím - hezky sepsané.

      Osobně bych to zahodila už kvůli první větě: "Kdokoliv zaútočí na jogína". I když jsem sama nedávno podrývala směrem k tónu příspěvků, tady nikdo na jogína neútočí.
      Většina lidí tu konstatuje fakta a ventiluje svoje zklamání. Na tzv. jogína dopadá zesílená "negativní energie", kterou do světa sám poslal.

      Pro mne je v tom příběhu původcem všech negativních energií právě Svámidží, protože on začal s manipulací a on zneužil postavení, jehož se mu dostalo. Útočí tedy sám na sebe, my všichni kolem jsme jen odrazná zrcadla ;-)

      Vymazat
    2. imunitní systém v člověku se tvoří do jeho cca 12 let. tento systém je za hrudní kostí v podobě brzlíku, kde se bunky tzv učí reagovat na napadení , pak dělením se rozšiřují v krevním oběhu. brzlík se potom scvrkává a ztrácí své poslání. proto je kontraproduktivní vychovávat děti z pozice strachu, protože jeho vývoj se tím ničí. takových ustrašených lidí je ted hodně. nechají se ve všem jednoduše ovlivnit.proto je v dnešní době tolik dětí alergických, protože jejich imunita je oslabena. ad nos. na vebu se hlásí do jogového sdružení, které právě má ve svém seznamu mimo jiné jdž.tím se prozradili, protože nedovedou odhalit falešné učení. to ubere zase na jeho důvěryhodnosti. nos také na svém vebu ukazuje průkazku k oprávnění "učitele jogy" od této organizace. pane nos, doba platnosti průkazky už Vám vypršela, nebo jste veb neobnovil. samozřejmě vyučovat za peníze jogu-duchovno je nesmysl, vy už to asi tušíte, třeba se jenom potrefená husa ozvala, no nic ve zlém. učitelem se musí stát každý sám sobě, v tom to je. tvořivost je v pořádku, ale ta hlava tam stále je.

      Vymazat
  7. len jeden link pre tých, čo by si chceli založiť vlastnú sektu neviem kam inam postnúť:
    http://martinbobosik.blog.sme.sk/clanok.asp?cl=296796&bk=56565

    OdpovědětVymazat