sobota 14. července 2012

Specializované číslo Dingiru o JDŽ

Nechápu, jak mi mohl tento mail (z dubna) uniknout - omlouvám se Lence, a snad na něj ještě není pozdě (:-)), a rozhodně to potěšilo ...
-sid-


Přeji hezký den,
  letos vyjde specializované číslo Dingiru věnované JDŽ.
  Jak vyplývá z mojí korespondence se šéfredaktorem, inspirací pro 
samostatné téma je i není současná aféra.
  Uzávěrka příspěvků je 31. 7., takže to asi bude někdy na podzim.

  Říkala jsem si, že vás možná taková informace potěší.

  Současně děkuji za energii věnovanou blogu o JDŽ. Mně, řadovému 
pěšákovi se zprostředkovaným kontaktem k dění a ústředí, to na podzim 
hodně pomohlo. Za a) jsem lehce sociofobní a za b) tady v Liberci je pár 
skalních členů zcela oddaných Svámidžímu - ti organizují satsangy. My 
ostatní se v tom tak plácáme, ale jinak než na satsangu se nepotkáme a 
tam se jakákoliv diskuse nepěstuje. Tak díky za to, že probíhá jinde a 
že jsem se díky vám a anglickému foru vůbec k nějakým "neoficiálním" 
informacím dostala.
  Můj život to ovlivnilo celkem zásadně, nerozcházím se se svým 
světonázorem každý den ;-)

  LenkaKT
-- 
Lenka Koskova-Triskova


Vážená paní Lenko,

děkuji za dopis i za Vaši chválu posledního Dingiru.

Téma "Hnutí svámího Mahéšvaránandy" opravdu připravujeme, pokud se
nestane něco mimořádného, mělo by to takto vyjít. S motivací je to
složitější. Na jednu stranu je odpověď ne. O tomto tématu jsme jako o
možném v redakční radě dávno mluvili. Hnutí je jedno z
nejvýznamnějších u nás, je docela staré, do značné míry etablované
atd. atd., a přitom není příliš odborně zpracované. - Na druhou stranu
je odpověď ano. Podobně dlouho si lámeme hlavu nad tím, jak
neagresivně a pokud možno s pochopením pro všechny strany zpracovat
nekonečnou řadu kauz, kdy náboženští vůdcové (Šrí Činmoj, Satja Saí
Baba, guru Jára Dobeš a další - a do jisté míry do této řady patří i
pedofilní kněží) selhali ve své mocenské pozici. Rádi bychom se v
jednom článku k této otázce dostali, protože ji v rámci tohoto tématu
nelze dost dobře minout.

S pozdravy

Zdeněk Vojtíšek

3 komentáře:

  1. Vojtíšek sám má máslo na hlavě, už ale ví, že musí uvést i tu pedofilii kněžích, protože v dnešní době si již nemůže dovolit vystupovat z pozice katolické strany a maskuje se jako nestranně . Jenže opět se jaksi nechce dotknout materializmu ohledně nárokování majetků.Celkově vystupuje dnes již opatrněji, dříve byl daleko ostřejší, dává si pozor na možnost žalob.
    Jejich taktika spočívá hodně na tom, že je tzv. zaúkolován študentík a ten za ně tu špinavou práci provede.Tato soukromá organizace je ale v státní nomenklatuře brána jako znalec a odborník.Podle mě je to pátá kolona kléru s průhledným záměrem škodit alternativě, i když vím, že ta alternativa je stejná a většinou zavádějící. Bylo zjištěno, že vatikán má skupinu, které se snaží o aktivní diskreditaci právě valící se alternativě z východu. Je legrace, že soudce se chce etablovat z organizace, která má sama problémy
    s morálkou atd. Samozřejmě všude jde o prachy a moc. O duchovno se v žádném případě nejedná. V podstatě jde p. lenka od čerta k ďáblu. Upozornovat na praktiky nežádoucích jevů je potřebné v jakémkoli systému. A to jaksi zcela tato společnost pro výzkum sekt a nových náb. hnutí nepraktikuje. Ono je vždy důležité se dívat také co organizace neříká než říká. Pro ně je již nepříjemné, že občan se již lehce ohlupovat nenechá. Sám pojem mocenské pozice je zcestný a ukazuje na dlouhodobě zakořeněné dogmata dnešní doby. Stále ale je ještě hodně oveček, na které toto zabírá.

    OdpovědětVymazat
  2. Naozaj je paradoxom, ak sa jedna sekta, ktorá má svoje vlastné problémy (RKC) robí expertom na iné sekty.. ale je užitočné, že aspoň niekto mapuje zmes náboženských/duchovných prúdov a upozorňuje na spôsoby, akými manipulujú svojich členov. Že pri tom prehliadajú manipuláciu a často i emočné vydieranie v tradičných kresťanských náboženských smeroch je pochopiteľné a ten, kto sa vie pozrieť z odstupu na oboje (orientálne náuky i kresťanstvo) si dokáže spraviť vlastný názor.
    Problémom sú tí, ktorí sa dajú zmanipulovať a vytvoria si vlastný názor na základe skreslených informácií, ktoré potom považujú za svätú pravdu. Stačí im, že je to napísané v Biblii, LileAmrit alebo v niečom podobnom a niekto, kto vyzerá ako znalec, pretože je oblečený do primeraného hábitu a tvári sa dostatočne múdro, im to vhodne interpretuje (napríklad tak, ako to bolo popísané dávnejšie už i na tomto fóre: http://jogavdennimzivote.blogspot.sk/2011/12/swamiho-uceni-magicke-mysleni.html).

    Takže ten, kto vie, kto stojí za Dingir by nemal mať problém vytvoriť si objektívny názor, nech už sa v tom časopise píše hocičo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak praví unexde-neexistuje nezávislý pozorovatel, proto je třeba vědět, že za Dingirem stojí křesťansky smýšlející autoři. Ateisty tohle téma nezajímá-jdž je příliš minoritní záležitost. Pokud zná člověk výchozí pozici toho, kdo o něčem píše, nedělá mu problém vybírat a chápat obsah článku-a tím si utvořit lepší obrázek.
      Samozřejmě-pro fanatiky v sektě je Dingir červený hadr......a výmluva na světonázor autorů se jim bude hodit....
      Už vidím jak pan Lajka s paní Dohnalovou píší rozhořčený dopis Vojtíškovi, že jejich guru je jen cílem zlé a temné síly (jak ve své sladké naivnosti stále věří...) No....u té Dohnalové si nejsem jistý, že jde jen o sladkou naivitu.....z tohoto typu fundamentalismu jde strach....
      Mám dojem, že nikdo jiný z vedení jdž už ani není schopný vnějších kontaktů s lidmi jako Vojtíšek, aniž by se přitom neztrapnili svou dětinskou závislostí na pohádkových knížkách typu Lila amrit..... a pohledem na svět z toho vzniklým......

      Vymazat